Läsnäolon taito

”Puhun ehkä kaikkein tärkeimmästä asiasta mitä maailmassa on”. Kertoi Tommy Hellsten Läsnäolon taito -luentonsa alussa. Hänen mielestään ihminen voi olla paikalla, mutta ei kuitenkaan läsnä. Kiire on hyvin yleinen ilmiö, mutta mikä sen aiheuttaa ja mitä oikeastaan juoksemme karkuun? Kiireessä tuntuu siltä että on aina väärässä paikassa väärään aikaan. On kuitenkin mahdollista tehdä paljon asioita ilman että on kiire. Täytyisi osata pysähtyä käsillä olevaan hetkeen, sillä se on ainoa hetki jolloin elämä voi tapahtua.

DSC_7959 kopio

Kun ihminen astuu ulos itsestään, hän alkaa ohjautua ulkoapäin. Silloin kadottaa todellisuuden tajun. Ihmiset ikäänkuin nukkuvat, ja unesta tulee heille todellisuutta. Nukkuvat eivät tiedä nukkuvansa. He ymmärtävät sen vasta sitten kun ovat heränneet. Silloin myös näkee helposti sen ketkä muut vielä nukkuvat. Sen voi nähdä siitä miten ihminen pystyy olemaan läsnä. Esimerkiksi toiselle puhuessa voi nähdä kun heillä jo raksuttaa mielessä että mitä tuohon vastaisi, sen sijaan että vaan kuuntelisi. Syynä kyvyttömyyteen olla läsnä on pelko siitä ettei riitä. En ole tarpeeksi, en ole rakastettava. Mitä jos mokaan tai minusta ei pidetä. Oman epätäydellisyyden hyväksyminen ja sen muille näyttäminen vaatii paljon rohkeutta ja vielä enemmän rakkautta.

Hellsten kertoi hauskan esimerkin jolloin hän itse joutui kiperään tilanteeseen läsnäolon puutteen vuoksi. Hän oli pitämässä luentoa ja jossakin välin puhetta yleisössä ollut mies keskeytti hänet pyytäen saada esittää kysymyksen. Hellsten alkoi jännittää kysymystä niin, että alkoi miettiä mitä tapahtuisi jos hän ei osaisikaan vastata kysymykseen. Hän halusi antaa hyvän kuvan itsestään eikä halunnut mokata. Tätä miettiessään hän kuitenkin tajusi, että miehen kysymys oli mennyt häneltä kokonaan ohi. Hänen teki jo mieli poistua paikalta, mutta päätti kuitenkin pyytää miestä esittämään kysymyksen uudelleen. Mies oli ollut hieman ihmeissään, mutta aloittanut kuitenkin kysymyksen uudemman kerran. Jälleen ajatukset lähtivät harhailemaan ja Hellsten huomasi miettivänsä; ”Nyt keskity kysymykseen, et voi mokata taas. Kuuntele mitä hän sanoo, keskity, keskity!” Ja jälleen kysymys oli mennyt häneltä ohi. Nopeasti hän mietti mitä vaihtoehtoja hänellä tässä tilanteessa oli. Ensimmäisenä tuli mieleen poistua paikalta, joka ei kuitenkaan olisi ehkä kunniakkain lopetus luennolle. Toinen vaihtoehto olisi pyytää miestä esittämään kysymys kolmannen kerran. Sekään ei vaikuttanut hyvältä vaihtoehdolta. Kolmantena hän keksi vastata kysymykseen, jota ei siis ollut kuullut. Hän kertoo muistavansa miehen hölmistyneen katseen. Mies antoi sellaisen kuvan että ymmärtäisi vastauksen, koska ajatteli että kaikki muut sen ymmärsivät. Loppupeleissä kukaan ei varmasti nähnyt mitään yhteyttä kysymyksen ja vastauksen välillä.

Epäonnistumiset ja virheet kuuluvat elämään

Läsnäolon tilassa voi olla vain se, kuka uskaltaa olla haavoittuva ja avuton. Toisin sanoen ihminen kuka luottaa itseensä. Epäonnistumiset ja virheet kuuluvat elämään. Monesti ihmisarvon huonous pyritään peittämään täydellisyyteen. Silloin sisällä voi olla häpeää. Läsnäolon tilaan liittyy armollisuus itseä kohtaan. Jos epäonnistumiseen liittyy häpeää, niin silloin vältetään yrittämästä. Jos ihminen päättää elää pelossa, tuntuu se siltä kuin koko maailma olisi itseä vastaan. Silloin varustautuu pahimpaan ja on valppaana. Pelko johtaa kontrolloimiseen.

 

DSC_7903 kopio

Kaikilla ihmisillä on syvä nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisen tarve. Kuitenkin jos meitä on joskus satutettu, niin silloin nähdyksi tuleminen myös pelottaa. Toivotaan ettei kukaan vaan näkisi niin syvälle, minne loukatuksi tulemisen tunteet on kätketty. Jos joku ihminen tulee hyvin lähelle, pelkäämme että hän näkee haavamme ja ne aukeavat uudestaan. Haluamme rakkautta, mutta samalla pelkäämme sitä. Heikkouden näkeminen saa kuitenkin yleisesti ihmisissä aikaan sympatiaa. Ainoastaan ne ketkä eivät ole hyväksyneet omaa heikkouttaan, etsivät tilanteita jolloin he pääsevät polkemaan toisten heikkoutta päästäkseen itse korkeammalle. Mitä syvemmin siis olet kohdannut oman heikkoutesi, sitä helpompi on myös kohdata muita. Syy tuomita toinen ihminen on ainoastaan silloin, kun et voi hyväksyä jotain itsessäsi.

Jos vastustat sitä mitä tapahtuu, luot vain lisää kärsimystä

Ainut mitä läsnäoloon tarvitaan on nöyryys. Nöyryys on omien vahvuuksien ja heikkouksien myöntämistä. Vastoinkäymiset ja vaikeudet voi vaan hyväksyä, sillä ne ovat tuotu meille siksi että oppisimme. Jos vastustat sitä mitä tapahtuu, luot vain lisää kärsimystä. Kaikki vastoinkäymiset on meille rakkaudella räätälöity. Silloin kun hyväksyy kaikista vaikeimmat vastoinkäymiset, tietoisuus alkaa syntyä. Keskity niihin asioihin mitä sinulla on, älä niihin mitä sinulta puuttuu. Muuten voit katkeroitua.

Läsnäolossa syntyy hitaus, hiljaisuus, valppaus, voima, rohkeus ja intuitiivisuus. Kun mieli on tullut tietoiseksi sielusta, herää intuitio. Intuitio on sen tietämistä mitä et voi tietää. Kun olet valpas, saat vihjeitä ja kuulet intuition äänen. Sen kuuntelija alkaa elää rohkeasti. Luovuus syntyy ja tehdään uusia asioita. Vain hyvät aikomukset (sitten kun) estävät muutoksen tässä ja nyt. Kun lopulta tekee vähemmän, voi saada enemmän aikaan. Kaikki tekeminen syntyy olemisen tilasta.

Lopuksi Hellsten kertoi isoäidistään, jolla oli aina hyvin vahva läsnäolon tunne. Kun hän perkasi kampeloita, hän perkasi kampeloita. Hänellä ei ollut kiirettä päästä käsiksi verkkoihin, vaan hän oli läsnä aina siinä hetkessä joka oli. Kiire saa meidät ainoastaan tuntemaan että olemme väärässä paikassa väärään aikaan. Miksi emme siis pysähtyisi tekemisen äärelle. Jos ei opi tarttumaan hetkeen, ei myöskään elä. Selviää vain hengissä.

 

 

Tekstin olen koostanut käyttäen lähteenä Tommy Hellstenin luentoa Kolin luontokeskus Ukossa 5.9.2018. Tommy on toiminut innoittajani itseni tuntemisen tiellä mm. teoksillaan Virtahepo olohuoneessa, Lähelle on pitkä matka, Saat sen mistä luovut, Tietäjä, Elämän paradoksit ja Pysähdy- Olet jo perillä. Tältä luennolta mukaani tarttui vuoden 2016 teos Tähän olen tullut.

DSC_7980 kopio

DSC_7965

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s